En øm numse eller bumser opstår ofte hos babyer og småbørn, der bruger ble. To tredjedele af alle børn i blealderen lider af bleeksem mindst én gang i løbet af denne periode. For forældre opstår spørgsmålet om, hvad der hjælper hurtigt ved bleeksem.
Hvordan genkender jeg bleudslæt?
Symptomerne på bleeksem er mangeartede. En øm numse gør ondt på børnene og er tydelig i deres adfærd. Det er derfor, de ofte er klynkende, ikke kan lide at bevæge sig og sover dårligt. En øm numse viser sig ofte hos småbørn, når de bliver skiftet:
- Omfattende rødme
- Hævede og ømme områder på numsen
- Rødme og åbne områder i det anale eller genitale område
- Pustler og bumser, der kan sive ud
- Smerter og kløe
- Svie ved vandladning og afføring
- Ringformede, hvide og skællende pletter på huden
- Tydelig lugt af ammoniak
Alle symptomer forekommer ikke altid på samme tid. Dannelsen af skæl og grædende områder kommer som regel først i løbet af sygdommen. Hvis der er tale om bleeksem, tyder det på en svamp, den såkaldte ble-svamp.
Hvad er årsagerne til servietdermatitis?
Der er mange årsager til udbrud af bleeksem. Mange forældre mistænker en intolerance over for bleerne eller bleeksem for at ligge bag. Det sker dog kun i sjældne tilfælde.
Hvad forårsager bleeksem?
Bleudslæt er meget ubehageligt for de berørte babyer, så det er nyttigt at finde årsagen og stoppe det. Der kan være mange forskellige årsager til disse symptomer. Hovedårsagen er overvejende, at bleen skiftes for sjældent. Der produceres skadelig ammoniak fra urinen, som blødgør huden. Friktion, svampe eller bakterier får den følsomme hud til at blive øm. Følgende problemer fremmer udviklingen af bleeksem:
- Diarré
- Utilstrækkelig rengøring eller tørring af numsen
- For meget rengøring med aggressive rengøringsmidler
- Brug af vådservietter
- Syreholdig eller krydret mad
- Forkølelse eller tandfrembrud
Hvad er behandlingen for servietdermatitis?
En øm numse hos babyer eller små børn skal behandles med det samme, før tilstanden spreder sig yderligere. Bleeksem er forbundet med kløe og smerter for babyer, som børnene hurtigt skal afhjælpes med. De vigtigste foranstaltninger fokuserer på at lade huden tørre godt. Det gør man ved at:
- Skifte ble hurtigt efter afføring.
- Klap forsigtigt numsen og hudfolderne tørre.
- Brug ikke vådservietter eller olie
- Lad luft og lys nå huden i det nederste område.
- Brug åndbare bleer
- Brug et silkefor i bleen
Hvilke produkter kan bruges til at behandle bleeksem?
Ved bleeksem kan salve baseret på dexpanthenol bidrage til sårheling. Den aktive ingrediens fremmer dannelsen af nye hudceller. Et gennemprøvet middel til behandling af servietdermatitis er zinksalve. Dette produkt beskytter huden mod fugt og fremskynder helingen. Til mange ømme pletter anbefales brug af kortisonsalve. Det bør dog ikke bruges på babyer og små børn uden at konsultere en læge.
Hvilke husråd hjælper mod bleudslæt?
Ved bleeksem kan hjemmemedicin lindre ubehaget og støtte helingen. Klassiske produkter, der bruges til skader, har vist sig at være effektive. Egnede hjemmemedicin til heling af bleeksem er:
- Healing wool absorberer fugt og plejer irriteret og stresset hud på grund af lanolin.
- Tanniner fra sort te lindrer kløe og virker mod betændelse.
- [Troldhasselvand]() er effektivt mod betændelse og reducerer hudirritation og rødme. Man bør bruge et produkt uden alkohol, da hydrolatet ellers kan brænde, når det påføres.
- Kamillete hæmmer inflammation og fremmer sårheling.
Skal jeg tage mit barn med til lægen for bleudslæt?
Hvis hudforandringer opstår over et større område, påfaldende og uforklarligt, bør man konsultere en børnelæge. Dette gælder også for alvorlige eller langvarige betændelser. Hvis der er mistanke om svampe- eller bakterieangreb, skal den nødvendige medicin ordineres af en læge.
Hvordan kan jeg forebygge bleudslæt?
Ømme numser kan forebygges med den rette pleje af babyens hud. Målrettede foranstaltninger som f.eks:
- Regelmæssig bleskift: Babyer skal have en ny ble senest efter to timer. For småbørn bør intervallet øges til tre til fire timer.
- Skift ble på børn efter afføring: Børn skal have en ny ble efter afføring. Det gælder også, hvis barnet lige har fået en ny ble.
- Tør huden: Efter vask skal huden tørres grundigt med et håndklæde. Hudens folder skal også plejes.
- Brug ikke vådservietter til rengøring: Brug vaskeklude eller vat i stedet for vådservietter. Bunden på børn med ble rengøres kun med rent vand eller olie i stedet for sæbe.
- Tidlig behandling: Hvis huden er let rød, bør man forhindre, at den bliver værre. Produkter, der indeholder garvesyre, såsom sort te eller hamamelisekstrakt, kan bruges til rensning. Bagefter beskyttes de røde områder mod fugt med en zinksalve.
- Luft og lys: Hvis babyer og småbørn regelmæssigt bevæger sig rundt med bar numse, vil de nederste lag af huden også tørre ud. Dette gøres bedst, når barnet lige har haft afføring, og numsen er blevet rengjort.
Om sommeren er det nemt at lade barnet sparke eller kravle uden ble, når det skal skiftes. Et klæde lavet af molton eller et gammelt håndklæde beskytter kravletæppet. Om vinteren kan et barn hurtigt blive koldt uden ble og tøj. Et par strømpebukser med hul i bunden varmer de små ben, men tillader luft at nå bunden.