Huden er vores største organ og har stor indflydelse på vores velbefindende. Tør hud, også kaldet xerodermi eller xerose, rammer næsten en tredjedel af alle mennesker i Tyskland. Så klør og strammer huden og har brug for særlig pleje, så den kan komme sig.
Hvordan genkender jeg tør hud?
Tør hud viser sig gennem visse symptomer, som er lette at genkende. Tegn på sådanne hudproblemer er:
- Træt og kedelig teint
- Kløe
- Ruhed og skæl
- Stramhed
- Rødme
- Ekstremt tør hud: revner
Tør hud behøver ikke altid at vise alle symptomerne. De fleste oplever mindst tre symptomer.
Hvilke mennesker lider hyppigst af tør hud?
Nogle grupper af mennesker er mere udsatte for hudproblemer og tør hud. Disse omfatter:
- Babyer og små børn
- Ældre mennesker
- Mennesker, der dagligt udsættes for vind og vejr
- Folk, der har meget kontakt med vand på arbejdet
Hvad er årsagerne til tør hud?
Normal hud indeholder meget vand og er derfor blød og elastisk. Det skyldes lipidfilmen på huden, som består af talg, sved, fedtstoffer, aminosyrer og hornede celleskæl. Det beskytter den mod udtørring, men også mod bakterier og miljøpåvirkninger. Hvis denne lipidfilm bliver beskadiget, tørrer huden ud.
Hvad er årsagerne til tør hud?
Der er forskellige udløsende faktorer, som påvirker lipidfilmen negativt. Årsagerne er opdelt i eksterne og interne påvirkninger. Eksterne udløsere omfatter:
- Lav luftfugtighed: Tør indendørs opvarmningsluft, især i vintermånederne, kan udtørre huden.
- Hyppig vask: Hyppig vask med varmt vand og stærke sæber kan påvirke hudens lipidfilm.
- Alder: Når vi bliver ældre, producerer huden mindre olie og fugt, hvilket får lipidfilmen til at svækkes.
- Vand: Hyppig og langvarig kontakt med vand, f.eks. gennem svømning.
- UV-stråling: For meget UV-stråling fra solbadning kan udtørre huden og svække den naturlige oliebarriere.
- Atopisk dermatitis: Sygdommen er kendetegnet ved meget tør hud med pletter, der som regel er røde og betændte.
Interne udløsere for tør hud kan være:
- Kost: En ubalanceret kost, der er fattig på næringsstoffer, kan bidrage til tør hud.
- Væskemangel: Hvis kroppen ikke får nok væske, kan huden ikke opretholde lipidfilmen. Det resulterer i, at den bliver tør.
- Hormonelle udsving: Under puberteten, graviditeten eller overgangsalderen ændres hormonbalancen, hvilket også har en betydelig indflydelse på hudens udseende.
- Medicin: Visse former for medicin, f.eks. antidepressiva, blodtrykssænkende midler, vanddrivende midler og akne-medicin, kan udtørre huden.
Tør hud har ofte ikke kun en enkelt årsag, men flere faktorer kan spille sammen.
Hvilke problemer giver tør hud?
Patienter med tør, kløende hud har ofte tendens til at kradse, hvilket kan gøre huden betændt. Desuden tillader den forstyrrede lipidfilm miljøgifte og kemikalier, for eksempel fra rengøringsprodukter, at trænge ind i huden. Tør, skællende hud i ansigtet opfattes af mange mennesker som ubehageligt og forstyrrende. Det går ofte ud over det generelle velbefindende. Derfor bør tør hud ikke efterlades uden opsyn, men behandles korrekt.
Hvordan behandles tør hud?
Der findes forskellige tiltag til at forbedre tør hud. Målet er at genoprette hudens optimale hydrering gennem en intakt lipidfilm.
Hvilken creme hjælper mod tør hud?
Til tør hud bør man foretrække tykke, fugtgivende cremer. Salver eller cremer baseret på vaseline eller olier er særligt velegnede til dette formål. De bør som minimum påføres efter hvert bad eller brusebad. Til tør hud i ansigtet ønsker mange patienter at undgå cremer, der indeholder fedt. Lettere fugtighedscremer med aktive ingredienser som ceramider, mælkesyre, glykolsyre eller salicylsyre kan hjælpe.
Mange cremer indeholder alkohol for at forlænge holdbarheden. Det tørrer huden endnu mere ud og gør problemerne værre. Derfor må bodylotion og ansigtscreme til tør hud ikke indeholde alkohol.
Hvad hjælper ellers mod tør hud?
Der er nogle nyttige forholdsregler, man kan tage for at forebygge eller forbedre tør hud.
Brug lunkent vand til badning og brusebad, da varmt vand kan udtørre huden.
- Milde sæber eller vaskecremer er mindre tilbøjelige til at påvirke hudens naturlige oliebarriere.
- Opsæt luftfugtere i tilfælde af tør opvarmningsluft om vinteren.
- Brug altid solcreme, når du er udendørs, og undgå at solbade i høj UV-stråling.
- Når du lægger makeup, bør du bruge produkter til tør hud.
Hvilke husråd hjælper mod tør hud?
Nogle husråd kan hjælpe mod tør hud. Man skal sørge for at bruge rene produkter uden kunstige tilsætningsstoffer.
- Olier og smør: Olier som olivenolie, jojobaolie, mandelolie og sheasmør kan bruges til at nære og fugte huden. De skal påføres huden efter brusebad eller badning, mens huden stadig er fugtig.
- Mælk og honning: Et bad med mælk og honning kan berolige og fugte huden. Det gøres ved at tilsætte en kop mælk og en teskefuld honning til badevandet. Badet skal tage 15-20 minutter ved moderate temperaturer.
- Troldnød, også kendt som troldhassel, beroliger og toner huden og bruges ofte til tør, følsom og irriteret hud. Troldnød stimulerer også cirkulationen, hvilket kan hjælpe med at opstramme og udglatte huden. Troldnød kan bruges som vådkompres, ansigtstoner eller som creme.
Hvordan plejer jeg tør hud hos babyer?
Som en forebyggende foranstaltning mod tør hud hos en baby eller et lille barn, bør man ikke bade mere end to gange om ugen. Som tilsætning til badet har en pose klid en fugtgivende effekt. Derudover bør babyer med tør hud smøres ind i en fugtgivende og smørende lotion umiddelbart efter badet. Hvis spædbarnets tørre hud ledsages af røde pletter, bør en læge undersøge barnet for dermatitis.