Rødme og skællende hud på hovedet eller i ansigtet er de første tegn på seboroisk eksem. Denne hudsygdom, også kaldet seboroisk dermatitis, er generelt harmløs. Især når synlige områder i ansigtet er ramt, kan seboroisk dermatitis også påvirke selvværdet. Denne artikel har til formål at hjælpe de ramte med at lære mere om seboroisk eksem og behandlingsmuligheder.
Hvad er symptomerne på seboroisk eksem?
Ved seboroisk eksem optræder der normalt gullige skæl i ansigtet eller under håret. Skællene er mærkbart fedtede og forekommer hovedsageligt som sammenhængende inflammatoriske foci. Huden nedenunder er rød og irriteret. Hvis hovedbunden er påvirket, kan der i nogle tilfælde også forekomme kløe. Hvis seboroisk eksem optræder hyppigt i hovedbunden, kan der ligeledes forekomme hårtab. Symptomerne optræder i uregelmæssige episoder.
Hvornår opstår kløe ved seboroisk eksem?
Seboroisk eksem klør normalt ikke. En undtagelse er et kronisk forløb i hovedbunden. I dette tilfælde kan der udvikles alvorlig kløe. Kradsning bør undgås for enhver pris, da der ellers er stor risiko for sekundær infektion.
På hvilke dele af kroppen forekommer seboroisk eksem?
Seboroisk eksem opstår oftest på områder af kroppen, der har en højere koncentration af talgkirtler. Disse omfatter:
- Hovedbund
- Mellem og på øjenbrynene
- Omkring næsen og på kinderne
- På og bag ørerne
- Sjældent brystbenet og ryggen i området omkring brysthvirvelsøjlen
- Sjældent hudfolder under brystet, i armhulen eller i lysken
- Hos mænd i skægområdet
- Hos mænd i det genitale område
Hvad er de forskellige former for seboroisk eksem?
Seboroisk eksem kan forekomme i forskellige grader og sværhedsgrader. Derfor er sygdommen opdelt i tre forskellige former:
- Seboroisk eksem: indledende fase af dermatitis med lokale skæl og rødme, kraftig svedproduktion og talgsekretion.
- Fokalt seboroisk eksem: moderat til alvorligt forløb, inflammatoriske foci er røde, uregelmæssige og gullige skældannelser, kronisk forløb.
- Dissemineret seboroisk eksem: moderat til alvorligt forløb, omfattende, skællende og inflammatoriske røde foci, undertiden væskende og skorpedannende huddefekter.
Kan jeg forveksle seboroisk eksem med andre hudsygdomme?
Symptomerne på seboroisk eksem ligner dem ved andre hudsygdomme. Psoriasis, også kaldet psoriasis, viser lignende symptomer. De kan skelnes ved spredningen af hudforandringerne. Ved begge hudsygdomme krydser rødmen og skællene grænsen mellem panden og hårgrænsen. Ved psoriasis er det berørte område skarpt afgrænset. Ved seboroisk eksem er der derimod lommer af betændelse, som ikke er klart afgrænsede. En anden ledetråd er hårtab, som kun forekommer ved seboroisk dermatitis. En nøjagtig diagnose kan stilles af en læge.
Hvordan genkender jeg seboroisk eksem hos spædbørn?
En særlig form er seboroisk eksem hos spædbørn, i daglig tale kaldet gnejs. Denne hudsygdom er kendetegnet ved skarpt afgrænsede, røde områder. De ramte områder er dækket af gullige skæl, men giver næsten ingen kløe. Sygdommen begynder normalt mellem 2. og 4. leveuge i hovedbunden med den såkaldte "mælkeskorpe". Afhængigt af sværhedsgraden kan pande, nakke og bleområdet med lysken også blive påvirket i det videre forløb.
Hvad er årsagen til seboroisk eksem?
Den specifikke årsag til sygdommen er endnu ikke blevet undersøgt. Det antages, at seboroisk eksem skyldes flere faktorer. En øget talgproduktion antages at være en vigtig faktor. En anden faktor kan være den normalt harmløse kolonisering af huden med en gærsvamp, Malassezia furfur.
Hvad er risikofaktorerne for seboroisk eksem?
Seboroisk eksem kan forekomme hos mennesker i alle aldre og af alle køn. Størstedelen af de ramte er mænd. Der er nogle faktorer, der kan øge risikoen. Disse omfatter:
- Alder: Seboroisk eksem er mere almindeligt hos personer i alderen 30 til 60 år.
- Genetik: En familiehistorie med tilstanden øger risikoen for at få den.
- Hormoner: Hormonelle forandringer kan gøre seboroisk eksem værre. Babyer og kvinder under graviditet eller i overgangsalderen er mere tilbøjelige til at få sygdommen.
- Sygdomme: Personer med neurologiske sygdomme som Parkinsons eller HIV har større risiko for at få seboroisk eksem.
- Stress: Seboroisk eksem kan udløses eller forværres af stress.
- Hudtilstand: Folk med fedtet hud og hår er også mere modtagelige for seboroisk eksem.
- Vejret: De fleste oplever færre symptomer i sommermånederne.
Hvordan behandles seboroisk eksem?
Behandlingen af hudsygdommen afhænger af symptomernes form og sværhedsgrad. Indtil videre findes der ingen behandling, der fuldstændig kurerer seboroisk eksem. Seboroisk eksem er en harmløs tilstand, der ikke smitter. Symptomerne som skældannelse og rødme kan behandles godt.
Hvilke midler hjælper mod seboroisk eksem?
Der anvendes forskellige aktive stoffer til behandlingen. Målet er at reducere svampeangrebet. Effektive lægemidler omfatter:
- Antifungale midler: Disse svampemidler anvendes udvortes og bekæmper spredningen af gærsvampen. Denne gruppe omfatter bl.a: Selensulfid, zinkpyrithion og ved mere alvorlige symptomer ketoconazol og miconazol.
- Keratolytika: Disse midler løsner de døde hudceller, der kan tilstoppe porerne. Midler som salicylsyre reducerer derved virkningerne af seboroisk eksem.
- Calcineurin-hæmmere: Disse hæmmer immunsystemet og har en antiinflammatorisk virkning. Især det aktive stof pimecrolimus har vist gode resultater i behandlingen af seboroisk eksem. Det aktive stof tacrolimus, som også siges at have en svampedræbende effekt på hudsvampen Malassezia furfur, hører også til denne gruppe.
- Glukokortikoid: I tilfælde af kraftig rødme eller væskende hud anvendes kortison før behandling med antimykotika. Det dæmper betændelsen og har en afsvellende virkning.
De aktive stoffer findes i cremer og salver til udvortes brug. De hjælper mod seboroisk eksem på næse, ører og krop. Til hovedbunden anvendes særlige shampooer.
Hvilken shampoo hjælper mod seboroisk eksem?
Hvis symptomerne opstår på behårede områder som hovedbund, skæg eller bryst, er det nødvendigt med en særlig shampoo mod seboroisk eksem. Mange patienter vælger testvinderen af skælprodukter som shampoo. Disse produkter er normalt ikke egnede, fordi de er mere effektive mod tør hovedbund. At vælge det forkerte middel mod seboroisk eksem kan gøre symptomerne værre. I stedet anbefales det at bruge produkter med antimykotika, såsom selensulfid eller ketoconazol. For at beskytte øjnene er det bedre at bruge en creme eller salve mod seboroisk eksem på øjenbrynene.
Hvornår skal jeg gå til lægen med seboroisk eksem?
En hudlæge kan stille en præcis diagnose og rådgive om behandlingsmuligheder. Nogle medikamenter eller behandlinger mod hudsvamp kan have uønskede bivirkninger. Især i tilfælde af allergi kan valget af den rigtige medicin kun foretages af en læge. Derudover kan hudlægen udføre regelmæssig overvågning af huden og symptomerne for at undgå tilbagefald.
Hvilke foranstaltninger støtter seboroisk eksem?
Ud over medicin kan livsstilsændringer lindre symptomerne. Kosten spiller en vigtig rolle ved seboroisk eksem. Hvis man undgår sukker, kulhydrater og animalsk fedt, kan det reducere talgproduktionen. Stressreduktion gennem afslapningsteknikker som yoga kan også have en positiv effekt på hudens udseende. I svære tilfælde kan lysterapi, der sender ultraviolet lys mod den berørte hudstruktur, hjælpe med at lindre symptomerne.
Hvordan behandles seboroisk eksem hos spædbørn?
Seborrhoeic dermatitis hos spædbørn behøver normalt ikke at blive behandlet. Sygdommen påvirker ikke børnene. Inden for det første leveår aftager hovedbeklædningen af sig selv. Tykke skæl i hovedbunden kan blødgøres ved at gnide det med olie eller fedtet creme. Efter to timer kan de let gnides af i et bad. Hvis andre områder af huden er påvirket, hjælper det normalt at bade regelmæssigt med lidt tilsat olie. Barnets hud plejes med fugtgivende cremer. De berørte hudfolder plejes med zinksalve, så der ikke opstår åbne pletter. Hvis zinksalven ikke er nok, bør man konsultere en læge.
Hvornår skal jeg tage min baby med til lægen for seboroisk eksem?
Hvis man har mistanke om seboroisk eksem, kan det være en god idé at gå til lægen. Det gælder især, hvis diagnosen er usikker, eller symptomerne forværres trods behandling. Ofte kan mistanken afklares ved et rutinetjek. Hvis der også er kraftig kløe eller gråd fra den tredje levemåned og frem, er det vigtigt, at barnet bliver tilset af en læge. Det kan være et tegn på komplikationer, som skal behandles hurtigt.
Hvilke husråd hjælper mod seboroisk eksem?
Der findes flere husråd, som kan hjælpe med at lindre symptomerne på seboroisk eksem. Det er dog vigtigt at bemærke, at nogle husråd ikke viser samme effektivitet hos alle patienter. For allergikere kan det være nyttigt at teste med en gennemvædet vatrondel på et hudområde, der ikke er synligt. Nogle husråd, der kan være nyttige til behandling af seboroisk eksem, er:
- Tetræolie: Tetræolie indeholder stoffer, der virker mod svampeinfektioner. Som et resultat kan det hjælpe med at reducere skæl og rødme i hovedbunden. Tilsæt et par dråber til shampoo eller hårplejeprodukter, og bland det godt.
- [Troldhassel](): Garvestofferne i troldhassel reagerer med proteinerne i huden. Det danner en tynd beskyttelsesfilm på huden. Takket være denne sammentrækkende egenskab er troldhassel effektiv mod kløe og hæmmer inflammation ved seboroisk eksem. Regelmæssig behandling med troldhassel mod seboroisk eksem beroliger huden, og rødmen aftager hurtigere.
- Kokosolie: Kokosolie har antimikrobielle og antiinflammatoriske egenskaber og kan hjælpe med at berolige huden. Olien smøres på de berørte områder eller bruges som hårmaske.
- Æblecidereddike: Æblecidereddike hjælper med at balancere pH-værdien i huden ved seboroisk eksem. Det gør det sværere for svampe og bakterier at sprede sig på huden. Eddiken fortyndes med vand og påføres med en vatrondel.
Hvis symptomerne forværres, eller der opstår yderligere ubehag, skal produkterne straks seponeres.