En af de mest almindelige hudsygdomme i analområdet er eksem. Det konkluderes ofte hurtigt, at hygiejnen er utilstrækkelig. De ramte skammer sig og tør derfor ikke gå til lægen. Men analeksem har ofte andre årsager. Med hurtig behandling kan sygdommen helbredes hurtigt.
Symptomer på analeksem
Analeksem, også kaldet perianaleksem, er en betændelse i huden omkring ydersiden af analområdet. Sygdommen viser sig primært ved kraftig [kløe](). Det kan også forekomme om natten og påvirker livskvaliteten.
Hvad er symptomerne på analeksem?
Betændt analhud fører til flere førende symptomer:
- kraftig kløe
- smerter og en øm følelse i analregionen
- Brændende fornemmelse ved afføring og bevægelse
- Spor af sivning på undertøjet
- Hudforandringer som rødme, blærer eller pustler
Kan analeksem bløde?
I starten er huden i analområdet kun rød og irriteret. Hvis patienten [klør]() sig på stedet, kan der komme små spor af blod. Dette sker også ved mekanisk stimuli som f.eks. gnidning af tøj ved ubehandlet eksem. Mere alvorlige og især mørkerøde spor af blod skal afklares med en læge.
Årsager til analeksem
Årsagerne til analeksem er mangfoldige. For at gøre det lettere at vurdere, er de opdelt i fire forskellige former alt efter deres oprindelse.
- Kontaktallergisk analeksem: Dette [eksem]() skyldes kontakt med allergifremkaldende stoffer. Årsagen kan være ingredienser i hygiejne- og plejeprodukter. Denne form for analeksem er den mest almindelige (40%).
- Irritativt-toksisk analeksem: I denne variant er det tarm- eller analproblemer, der udløser eksemet. Der er ofte en underliggende sygdom, som forårsager problemerne.
- Atopisk analeksem: Denne variant er genetisk bestemt og er en form for psoriasis. Sygdommen udvikler sig derfor ofte i episoder.
- Infektiøst analeksem: Huden er betændt af en infektion med svampe, vira eller bakterier. Denne variant forekommer meget sjældent.
Hvilke stoffer kan udløse analeksem ved kontakt?
Der findes en række stoffer, som kan udløse [kontaktallergi](). Duftstoffer, parfumeolier og konserveringsmidler er stoffer, som mennesker kan være allergiske over for. De findes i fugtigt toiletpapir, showergel, shampoo, intimsprays og glidecremer. Men også analcremer og hæmoridesalver kan fremkalde allergi på grund af lidokain og andre aktive ingredienser.
Hvad udløser irritativt-toksisk analeksem?
Ved denne form for eksem er der en ophobning af væske. Det kan ske på grund af sivende [hæmorider](), en [fistel](), fækal inkontinens, marisker eller diarré. Sved på grund af upassende og for stramt tøj kan også føre til sekretion i analområdet. Væskerne kan indeholde bakterier, men også aggressive stoffer som syrer, baser eller ammoniak. Hvis den aggressive væske ophobes i analområdet, kan der dannes eksem. Cykling, lange vandreture eller i værste fald bare hårdt toiletpapir forstærker så effekten af de giftige stoffer.
Behandl analeksem
Det første mål med behandlingen er at genoprette livskvaliteten. Derfor behandles [kløe\]\(/pruritus/) og svie først. Sideløbende behandles den primære årsag til eksemet.
Hvilken specialist er den rette til analeksem?
Generelt kan den praktiserende læge konsulteres ved akut analeksem. Hvis det er toksisk eller kronisk analeksem, er proktologen den rette kontaktperson.
Hvordan behandles analeksem?
Akut analeksem skal behandles så hurtigt som muligt. Behandlingen er orienteret mod årsagen.
- Sluk for irriterende stoffer: For at finde den mulige kilde til eksemet, skal alle lokalt anvendte produkter først udelades, og der skal kun bruges vand. Det er nødvendigt at duppe grundigt med et håndklæde. Når eksemet er helet helt, kan man igen bruge lette renseprodukter. Selv efter at symptomerne er aftaget, skal man sørge for at bruge milde hygiejneprodukter og hovedsageligt rense med vand.
- Cremer og salver: For at lindre og hele den irriterede hud påføres zinksalver lokalt. Det danner en barriere på huden mod irriterende stoffer i afføringen. Derfor kan zinksalve også beskytte irriteret hud mod at blive forværret af afføring. Cremer, der indeholder lokalbedøvende midler som lidokain, bruges som akut behandling af [kløe]() og smerter.
- Afhjælpning af sygdomme: Eksisterende sygdomme, som er toksiske årsager til analeksem, bør så vidt muligt behandles først. Dette omfatter behandling af grædende hæmorider, [analfissurer]() eller fistler. Det reducerer ophobningen af toksisk sekret. Hvis behandling ikke er mulig, er det vigtigt med passende modforanstaltninger. For eksempel kan en analtampon forhindre dannelsen af analeksem i tilfælde af fækal inkontinens.
- Tilpas kosten: Hvis der er mistanke om fødevareintolerance, bør man undgå de fødevarer, der udløser tarmbesvær og diarré. Desuden bør man undgå fødevarer og tilsætningsstoffer, der giver brændende afføring. Det gælder især stærke krydderier som peberfrugt og chili.
- Rensning: Ydre irritanter, som f.eks. ru toiletpapir, skal undgås. Det er bedst at bruse det anale område efter afføring med et bidet eller en numsebruser. Bagefter duppes huden i dette område grundigt tør med et rent håndklæde.
- Salver og cremer til heling kan også forårsage eksem. Især med følsom hud, der er udsat for [neurodermatitis]() eller psoriasis, skal man være meget opmærksom på tolerancen. Hvis symptomerne forværres eller ikke forbedres inden for fire dage, skal produktet seponeres.
Hvordan hjælper hjemmemedicin mod analeksem?
Hjemmemedicin kan støtte helingen af analeksem og have en plejende effekt. Tanniner har en sammentrækkende virkning, som lukker hudens overflade. Det får huden til at tørre og gør den mindre følsom over for ydre irritanter. Bakterier og svampe kan ikke sprede sig på den betændte hud. Tanniner findes i [troldnød](), sort te og egebark. Disse husråd kan bruges som kompresser eller siddebade mod analeksem. Derudover kan man bruge cremer og salver lavet af forskellige urteprodukter. Kamille, morgenfrue og troldnød fremmer sårheling. Hjemmemedicin er dog ikke egnet til langtidsbehandling og indeholder et vist allergisk potentiale. Troldhassel er især velegnet til personer, der er tilbøjelige til allergi. Indtil videre kendes der ingen allergiske reaktioner på [troldhassel]().
Hvordan kan jeg stadig støtte helingen?
Undertøj skal være lavet af hudvenlige stoffer, der absorberer fugt godt. Det omfatter naturlige materialer som bomuld og silke. Ved afføringsinkontinens bør man bruge bind, der ikke indeholder plast. Fugtigt undertøj skal skiftes så hurtigt som muligt. Luft tørrer såret og gør det sværere for bakterier at overleve. Undertøj og bukser bør så vidt muligt undgås i hjemmet. Hvis du ikke ønsker at være "bundløs", kan kvinder blot vælge en bred, uigennemsigtig nederdel. For mænd er et par brede bomuldsshorts uden bukser velegnede.
Hvor lang tid tager det for analeksem at hele?
Med de rette foranstaltninger heler analeksem hurtigt og normalt inden for fire dage. Men hvis eksemet ikke behandles, kan det blive kronisk og tage længere tid at hele.
Hvordan behandles analeksem hos spædbørn?
Babyer og børn kan også lide af analeksem. Årsagerne er som regel hudsygdomme og allergier. Parfumerede lotions, rensemidler eller vådservietter bør ikke bruges til børn. Især mindre børn er ofte endnu ikke i stand til at rense deres numse ordentligt. Afhængigt af deres alder bør voksne stadig hjælpe og vejlede.
Hvad forårsager kronisk analeksem?
Behandlingen af analeksem skal udføres indtil fuldstændig helbredelse. Desuden skal de udløsende faktorer elimineres på lang sigt. Hvis eksemet er opstået på grund af allergi over for parfumeolier i vådservietter, vil det dukke op igen ved fornyet brug, selv om det er forsvundet. Hvis årsagsændringen ikke stoppes efter heling, kan analeksemet blive kronisk og give konstante problemer.
Forebyg analeksem
Analeksem kan forebygges med en grundig, men skånsom rengøring af det perianale område. Eksisterende sygdomme i analområdet bør ikke udskydes, men behandles, før der opstår sekundære problemer. Løst bomuldstøj og bind uden plastikindhold er et vigtigt grundlag for at forhindre fugtophobning i analområdet.
Hvordan diagnosticeres analeksem?
En læge kan ofte diagnosticere analeksem gennem en fysisk undersøgelse. Nogle gange kan det være nødvendigt at udføre hudprøver for at identificere allergiske reaktioner eller en hudbiopsi for at udelukke andre hudsygdomme.
Er analeksem smitsomt?
Nej, analeksem er generelt ikke smitsomt, medmindre det skyldes en smitsom infektion som herpes eller en svampeinfektion.